Succesvolle COVID-19 revalidatie en persoonlijke aandacht bij MedImprove

The Medimprove pulmonary rehabilitation facility, affiliated with Fluidda, is located in Kontich, Belgium.
This interview with a COVID patient treated in this practice is therefore in Dutch language.

Auteur: Patrick Marx

Succesvolle COVID-19 revalidatie en persoonlijke aandacht bij Medimprove – een patiëntverhaal

Toen Mattias na een COVID-19 infectie niet herstelde, kwam hij bij Medimprove terecht. Hier kreeg hij een uitgebreide analyse van zijn longen en deed hij mee aan een revalidatieprogramma, waarna zijn klachten verbeterden. Wat Mattias na zijn behandeling het meeste bijstaat, is de persoonlijke aandacht: “Ik ben zeer tevreden over de warme medische begeleiding bij Medimprove.”

“Ik kwam bij Medimprove voor een herstelprogramma na COVID-19”, vertelt hij. “Na de infectie bleef ik enorm vermoeid en raakte gedeconditioneerd. Ik was weer een paar dagen per week aan het werk en ging na afloop meteen naar bed. Via mijn huisarts kon ik geen hulp vinden. Herstelprogramma’s voor mensen met long COVID-19 zijn moeilijk te vinden in België, er was weinig kennis over COVID-19 die mij soelaas kon bieden. Maar mijn moeder werkt samen met de echtgenoot van één van de kinesitherapeuten van Medimprove en zo kwam ik bij hen terecht.”

Revalidatieprogramma

Bij Medimprove kreeg Mattias een uitgebreide analyse van zijn gezondheid. Er werden scans van zijn longen gemaakt en zijn longfunctie werd gemeten. Zo konden de therapeuten hem een beeld schetsen van zijn problemen. Op basis van de bevindingen stelden de therapeuten een revalidatieprogramma op dat bestond uit kinesitherapie van spiergroepen en het opnieuw opbouwen van de conditie. “Aanvankelijk zou ik drie keer in de week komen”, vertelt Mattias, “maar op mijn verzoek werd dat twee keer per week, omdat ik immers ook weer werkte en dat zeer vermoeiend voor mij was.” Dit is meteen een voorbeeld van de persoonlijke aandacht die hij kreeg en die hem zeer beviel.

Persoonlijke aandacht

“De therapeuten maakten altijd tijd vrij voor een persoonlijk gesprek of af en toe een lach met mij en de andere patiënten. Als dertiger heb ik geen ervaring met de gezondheidszorg, maar ik bereidde me voor op een koude klinische omgeving en dat is zeker niet het geval bij Medimprove”. Een bezoek aan Medimprove begon steevast met enkele medische controles. “Ze brachten mijn bloeddruk, hartslag en de vermoeidheid van mijn benen in kaart, net als mijn gewicht en de verdeling tussen lichaamsvet en spieren. Ik kreeg een hartslagband om en kon vervolgens zelfstandig het traject aan oefeningen afwerken dat we afsprake.”

Verbeterde conditie

Alle oefeningen brachten Mattias verbetering van zijn conditie. “Aanvankelijk was ik uitgeput na een bezoek aan Medimprove, maar inmiddels gaat dit veel beter. Ook objectief zie ik verbetering, de functie van mijn longen en conditie zijn vooruitgegaan.” Long- en revalidatie arts prof. dr. Wilfried De Backer en zijn team verrichten veel wetenschappelijk onderzoek bij mensen met longziekten zoals COVID-19. De Backer is ook één van de oprichters van Medimprove en tevens verbonden aan het bedrijf Fluidda N.V. , dat gespecialiseerd is in onderzoek aan longziekten met behulp van geavanceerde door het bedrijf zelf ontwikkelde  technieken. Mattias helpt de stafmedewerkers  met hun wetenschappelijk onderzoek. “Ik gaf toestemming om mijn gegevens te verwerken voor hun studies”, vertelt Mattias.

Na de revalidatie

Inmiddels is zijn  revalidatie bij Medimprove klaar. Van de kinesitherapeut kreeg hij een oefenprogramma voor thuis mee dat focust op cardiotraining. “Twee keer per week ga ik naar de fitness waar ik de oefeningen doe. Als ik vragen heb, kan ik daarvoor terecht bij de kinesitherapeut van Medimprove. Van dat aanbod maakte ik al een paar keer gebruik, waarna ze me hielpen het oefenprogramma aan te passen.” Mattias raadde inmiddels de zorg bij Medimprove aan bij iemand uit zijn omgeving die ook kampt met klachten van long COVID-19. Hij is en blijft namelijk zeer tevreden over de warme en persoonlijke medische begeleiding die hij daar kreeg.

Voor meer informatie over Medimprove, bezoek de website:  https://www.medimprove.be


Categorised in: , / June 30, 2022 1:41 pm / Published by

Tags: , ,